ماجرای دنباله دار ساعات کاری
ساعات کاری تمامی دستگاه های اجرایی ( از اول دی ماه تا سی ام بهمن ماه 1403)
ساعت کاری کارکنان از زمانهای دور موضوعی مورد چالش بوده است.
ساعت کاری مصوب
ساعت کاری در دوران کرونا
ساعت کاری بانوان شاغل دارای شرایط خاص
تغییر شروع و پایان ساعت کاری پس از نسخ قانون تغییر ساعت رسمی کشور
شناورسازی ساعت کار در ابتدای سال تحصیلی
ساعت کاری تابستانه ادارات با اعلام ساعت ۱۳ به عنوان ساعت پایان کار
و....
همگی بیانگر عدم نگاه جامع و کامل به موضوع ساعات کاری است.
در ماده (87) قانون مدیریت خدمات کشوری ساعت کار هفتگی کارمندان را 44 ساعت در هفته تعیین کرده است.
در تبصره (1) ماده (51) قانون کار نیز ساعات کار کارگران 44 ساعت در هفته تعیین شده است.
براساس آمارهای منتشر شده توسط سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) که از تعداد کل ساعات کار در سال با تقسیم بر میانگین افراد شاغل تهیه گردیده است کلمبیا بیشترین و دانمارک کمترین ساعات کار را به خود اختصاص داده است.
با وقوع یکسری از موضوعات در گذر زمان همچون؛
پیشرفت در فناوری
حضور زنان در عرصه کار
کاهش نرخ باروری و بهتبع نیاز کمتر به منظور نگهداری از کودکان
و...
ساعات کاری در برخی از کشورها کاهش پیدا کرده است.
گزارش سازمان اداری و استخدامی کشور از تغییر ساعات کاری تابستانه
اینفوگراف ساعت آغاز به کار مصوبه 1401.12.28 سازمان اداری و استخدامی کشور
پیشنهاد میگردد در اصلاح ساعات کاری جمیع جوانب و قوانین مربوطه مورد لحاظ کارشناسی قرار گیرد.
لایحه اصلاح ماده (۸۷) قانون مدیریت خدمات کشوری (تعطیلی روزهای شنبه و کاهش ساعت کاری)
سوال
مجلس چه چیز را تصویب کرد؟
جواب
لایحه اصلاح ماده ۸۷ و تبصرههای ذیل قانون مدیریت خدمات کشوری
نکته
شورای نگهبان هم باید مصوبه را به لحاظ مطابقت با شرع و قانون اساسی تایید کند که باتوجه به اخباری که در خبرگزاریهای مختلف به آن اشاره شده و دفتر رهبری و علما هم عدم حرمت شرعی تعطیلی روزهای شنبه را اعلام کردند احتمالا تایید میشود.
ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری
چی بود؛
ماده ۸۷- ساعات کار کارمندان دولت چهل و چهار ساعت در هفته میباشد و ترتیب و تنظیم ساعات کار ادارات با پیشنهاد سازمان و تصویب هیأت وزیران تعیین میگردد و تغییر ساعت کار کارمندان در موارد ضروری با رعایت سقف مذکور با دستگاه ذی ربط میباشد.
×میزان ساعات تدریس معلمان و اعضاء هیات علمی از ساعات موظف، در طرحهای طبقه بندی مشاغل ذی ربط تعیین خواهد شد.
تبصره ۱- کارمندان می توانند با موافقت دستگاه اجرائی ساعات کار خود را تا یک چهارم ساعت کار روزانه (حداکثر ۱۱ ساعت) تقلیل دهند. میزان حقوق و مزایا، نحوه محاسبه سوابق خدمت این قبیل کارمندان متناسب با ساعات کار آنان تعیین خواهد شد.
تبصره ۲- دستگاههای اجرائی میتوانند در موارد خاص با موافقت هیأت وزیران و رعایت سقف ساعات کار با توجه به شرایط جغرافیایی و منطقهای و فصلی ساعات کار خود را به ترتیب دیگری تنظیم نمایند.
تبصره ۳- کلیه دستگاههای اجرائی استانی موظفند ساعات کار خود را در شش روز هفته تنظیم نمایند.(ستاد مرکزی دستگاههای اجرائی مشمول این حکم نمیباشند).
بعد از تصویب لایحه اصلاح
چی شد؛
ماده ۸۷ - ساعات کار کارمندان دستگاههای اجرایی چهل ساعت در هفته است و ترتیب و تنظیم ساعات کار ادارات به پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور و تصویب هیأت وزیران تعیین میگردد تغییر ساعت کار کارمندان با رعایت سقف مذکور و در چهارچوب دستورالعمل پیشنهادی سازمان اداری و استخدامی کشور که به تصویب هیأت وزیران میرسد بر عهده ذی ربط است.
×میزان ساعات تدریس معلمان و اعضای هیأت علمی از ساعات موظف در طرحهای طبقه بندی مشاغل ذی ربط تعیین خواهد شد.
تبصره ۱- کارمندان میتوانند با موافقت دستگاه اجرائی ساعات کار خود را تا یک چهارم ساعت کار روزانه «حداکثر (۱۰) ساعت در هفته» تقلیل دهند میزان حقوق و مزایا نحوه محاسبه سوابق خدمت این قبیل کارمندان متناسب با ساعات کار آنان تعیین خواهد شد.
تبصره ۲- متناسب با تغییرات فناوری و در شرایط اضطرار و بحران نظیر آلودگی هوا، کمبود انرژی، وقوع حوادث غیر مترقبه، شیوع بیماریهای فراگیر یا در ایام خاص نظیر ماه مبارک رمضان ساعت کار و نحوه ارائه خدمت و تقویم آموزشی مدارس و مراکز آموزش عالی فارغ از رعایت سقف مذکور در این ماده توسط سازمان اداری و استخدامی کشور تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد.
تبصره ۳- تمامی دستگاههای اجرائی اعم از ستادی و استانی به استثنای واحدهای نظامی، انتظامی و امنیتی و بخش عملیاتی واحدهای خدمت رسانی از قبیل بیمارستانها، مراکز بهداشتی درمانی، مراکز بهزیستی، بانکها و اماکن ورزشی موظفند ساعات کار خود را در پنج روز هفته از روز یکشنبه تا پنج شنبه تنظیم نمایند فهرست کامل بخش عملیاتی واحدهای خدمات رسانی موضوع این تبصره ظرف مدت سه ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون توسط سازمان اداری و استخدامی کشور تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد.
تبصره ۴- در تمامی قوانین و مقرراتی که از مبنای چهل و چهار ساعت کار در هفته و یکصد و هفتاد و شش ساعت کار در چهار هفته متوالی استفاده شده است نظیر قانون کار مصوب ۱۳۶۹/۸/۲۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام با اصلاحات والحاقات بعدی از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون به ترتیب به چهل ساعت در هفته و یکصد و شصت ساعت کار در چهار هفته متوالی اصلاح میشود و کاهش ساعات کاری موجب کاهش حقوق و دستمزد و مزایای قانونی کارکنان و کارگران موضوع این تبصره نمیگردد اجرای حکم این تبصره در خصوص دستگاههایی که مستقیماً تحت نظر مقام معظم رهبری است منوط به اذن معظم له است.
پی نوشت:
در مواردی که کاهش ساعت کار توامان با کاهش ساعات کاری پیش میآید تفسیر چیست؟
مثلاً بانوان دارای شرایط خاص که از کاهش ساعت کاری برخوردارند با ابلاغ بخشنامههای کاهش ساعت کاری چه اتفاقی می افتد؟
باید توجه داشت؛
که افراد حائز شرایط کاهش ساعت کاری درواقع از کاهش ساعت کاری کارمند برخوردار میگردند.
ولیکن بخشنامههای صادره درواقع کاهش ساعت کاری دستگاه اجرایی است.
و مابه تفاوت قانونی که بین کاهش ساعت کاری دستگاه اجرایی با ساعت کاری قانونی که 44 ساعت در هفته میباشد باید از طریق دورکاری جبران گردد.
پس به نوعی دستگاه اجرایی مخیر است کاهش ساعت کاری کارمندان حائز شرایط خاص را به عنوان دورکاری فرد لحاظ کند و از کاهش ساعت کاری که توامان میگردد جلوگیری نماید و از سوی دیگر هم میتواند با مساعدت بیشتر از انجام این کار خودداری کرده و افراد مذکور از کاهش ساعت کاری توامان یا مضاعف برخوردار گردند.
البته اعلام نظر حقوقی سازمان اداری و استخدامی کشور در این خصوص نیز جالب توجه است!
اعلام نظر حقوقی سازمان اداری و استخدامی در خصوص ساعات کار کارکنان دارای شرایط خاص و همزمان آن با تغییر ساعات کاری دستگاه ها