کافه مدیریت

زندگی تلفیقی است از علم و هنر

کافه مدیریت

زندگی تلفیقی است از علم و هنر

سلام خوش آمدید

گرفتن گواهینامه موتورسیکلت

چهارشنبه, ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۳، ۱۲:۰۰ ق.ظ

قدیمی ترین گواهینامه یا به نوعی نخستین گواهینامه موتور سیکلت در 26 آذر ماه سال 1336 صادر شده است.

گرفتن گواهینامه موتورسیکلت هم از آن کارهای جالب است. وقتی در مورد این کار یعنی گرفتن گواهینامه موتورسیکلت سرچ می‌کنید، انواع و اقسام سایت‌ها و توضیحاتی در خصوص اخذ تصدیق موتورسیکلت برای شما به نمایش در می‌آید.

بعد از اینکه کمی توضیحات این سایت‌ها را دنبال می‌کنید با سرچ آموزشگاه‌های رانندگی موتورسیکلت ترکیبی از آموزشگاه‌ها مختلف هم برای شما به نمایش در می‌آید و در میان این آموزشگاه‌های رانندگی اتومبیل هم به صورت اشتباه دیده می‌شود.

 

وقتی گرفتن گواهینامه در گذشته را با زمان حال مقایسه می‌کنم واقعاً پیشرفت‌های چشمگیری در آن مشاهده می‌کنم؛

ایجاد شرایطی برای اخذ گواهینامه موتورسیکلت بدون داشتن کارت پایان خدمت

کاهش سن اخذ گواهینامه موتورسیکلت

الکترونیکی شدن بسیاری از فرآیندهای اخذ گواهینامه موتورسیکلت

ایجاد محیطی‌هایی برای تمرین موتورسیکلت در آموزشگاه‌های موتور دارای پیست تمرین موتورسیکلت

طرح گرفتن گواهینامه موتورسیکلت یک روزه و ...

 

به هرحال دهه پایانی فروردین 1403 برای گرفتن این مدرک به آموزشگاه موتور سیکلت نامجو مراجعه کردم جایی که اصلاً به تلفنها پاسخ نمی‌داد و البته با مراجعه حضوری هم برای دو مرتبه به نتیجه نرسیدم و تصمیم گرفتم به یک آموزشگاه در دسترس دیگه مراجعه کنم. با جستجویی که انجام دادم آموزشگاه موتورسیکلت رایان را پیدا کردم. از پایانه کاوه، اتوبوس‌های پایانه کاوه به بختیاری (همان سی متری جی) در ایستگاه هرمزان شمالی دقیقاً شما را به آموزشگاه میرساند.

نکته‌ای که باید توجه کرد این است که برخی از آموزشگاه‌های موتورسیکلت در فضای دیگری به غیر از فضای آموزشگاه دارای پیست آموزش و تمرین موتورسواری هستند که پیست آموزش و تمرین رایان هم همینطور بود. دسترسی به این پیست هم از طریق اتوبوس‌های پایانه آزادی به خلیج فارس در ایستگاه پارکینگ ساها ممکن است.

ابتدای کار متصدی پیشنهاد طرح گرفتن گواهینامه یک روزه را داد که من شرکت در کلاسها را انتخاب کردم و مدارک و هزینه‌های مربوطه را پرداختم.

کلاسهای آیین‌نامه به صورت آنلاین برگزار می‌شد البته صرفاً جنبه حاضری زدن داشت و خب برای افراد شاغل و دارای مشغله بسیار عالی است.

نمونه سوالات آنلاین آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی

آزمونهای آنلاین آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی

آزمون‌های آنلاین آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی با سوالات تصادفی

 

کتاب آموزش موتورسواری

تابلوها

نمونه سوالات آزمون آیین‌نامه موتورسورای

 

 

اما کلاسهای آموزشی شهر موتورسیکلت که البته آزمون آن هم نسبت به قبل ساده‌تر شده بود فضای مناسبی برای تمرین فراهم می‌کند، با انواع و اقسام موتورها که انگار هرکدام شخصیت خاص خودش را دارد یکی گاز قوی، یکی کلاج ضعیف، یکی پر شتاب و.... و اگرچه عملاً مربیان چیزی به شما یاد نمی‌دهند مگر اینکه بعد از توضیح مختصرشان برایتان سوالی وجود داشته باشد. همه چیز به تمرین و ممارست خودتان و شناخت هرچه بیشتر موتور و اجزای آن و نحوه عملکرد آناتومیک بدنتان برای راندن موتور بر می‌گردد.

 

شناخت کلاج و عملکرد آن و گرفتن و رها کردن (مهارت دست چپ)

شناخت دنده و دنده دادن و خلاص کردن (مهارت پای چپ)

شناخت گاز (مهارت دست راست)

ساسات گرفتن برای روشن کردن موتور در زمان سرد بودن

استفاده از جک دوپایه برای ایمنی بیشتر

ترمز پایی و هندل زدن (مهارت پای راست)

ایجاد هماهنگی بین گاز و کلاج

شناخت مسیر بهتر برای عبور از موانع

و نکته آخر اینکه زمانی برای آزمون شهر مراجعه کنید که جز آخرین نفرات برای حضور در آن باشید؛ چراکه موتور گرم شده و روغن آن بالا آمده و عملکرد هیدرولیک فرمان و خاموش نشدن موتور بهتر شده است.

 

در ادامه یکسری نکات هم که در موضوع   

نکات آموزشی موتور سواری و رانندگی با موتور سیکلت (هوندا 125)

بیان شده خواندنش خالی از لطف نیست.

 

یادگیری موتورسواری برای کسانی که به آن آشنا نیستند نیازمند آموزش علمی و عملی و فنی است. متاسفانه در آموزشگاه‌های موتورسیکلت شهر تهران به هیچ یک از این سه وجه به خوبی پرداخته نمی‌شود و اگر کسی، موتورسواری حرفه‌ای را بلد نباشد به سختی می‌تواند در امتحان عملی گواهینامه موتورسیکلت موفق شود. یادم می‌آید در یکی از جلسات حضورم در تمرین آموزشگاه موتورسیکلت، یکی از هنرجویان به یکی از مربیان رو کرد و گفت که تازه کار هست و نمی‌تواند به خوبی گاز و کلاج و ترمز را با هم کنترل کند. جوابی که او به آن هنرجو داد قابل توجه بود! مربی به او گفت: "اینجا آموزشگاه ماشین‌سواری نیست که مربی کنارت بنشیند و ترمز و کلاج را بگیرد و کمکت کند. باید اینقدر تمرین کنی تا خودت یاد بگیری.


در این مطلب بر آن شدیم تا نکات عملی رانندگی با موتورسیکلت را بیان نماییم. پیش از آنکه به بیان این موارد بپردازیم خاطرنشان می‌سازیم که برای قبولی در امتحان گواهینامه موتورسیکلت می‌بایست به همه موتورهای آموزشگاه تسلط داشته باشید و بر همین اساس توصیه می‌کنیم در آموزشگاه، مرتب موتورهای خودتان را عوض کنید.


قبل از آنکه نکات و تمارین لازم را بیان نمایم 7 اصل مهم برای قبولی در امتحان عملی گواهینامه موتور را بیان می‌نمایم. این هفت عامل عبارتند از:

  1. حفظ سرعت حداقلی حرکت (سرعت مینیمم): پرهیز از کم شدن سرعت (متوقف شدن) و پرهیز از افزایش سرعت
  2. صاف و ثابت نگه داشتن بدن (حفظ تعادل): در موتور سواری نباید بدنتان تکان بخورد و فقط باید با دستانتان فرمان را اینور و آنور کنید. این قاعده در پیچ‌ها به شدت ضروری است وگرنه تعادل‌تان را از دست می‌دهید و مجبورا پایتان را بر روی زمین می‌گذارید.
  3. پرهیز از ترمزگیری یکباره: اگر سرعت‌تان زیاد باشد و یکباره ترمز بگیرید تعادلتان را از دست می‌دهید و اگر سرعت‌تان کم باشد و یکباره ترمز بگیرید موتور ممکن است خاموش کند.
  4. تا آنجا که می‌توانید باز گردش کنید: فضای گردش را بر خود محدود نکنید (تنگ گردش نکنید)
  5. نرم حرکت کنید: جوری حرکت نکنید که خسته شوید و مجبور باشید فرمان را به سفتی بگیرید و اینور و آنور بچرخانید و یا به خودتان فشار وارد کنید.
  6. پرهیز و مراقبت کامل در حفظ سرعت مینیمم در گردش دایره‌ای: اگر سرعت‌تان در حال گردش افت کند و حرفه‌ای نباشید هول می‌شوید و مجبور می‌شوید بیشتر گاز دهید و به همین خاطر موتورتان شتاب می‌گیرد و کار را خراب می‌کنید. لذا بهترین کار برای جلوگیری از افزایش یکباره سرعت حفظ سرعت حداقلی است.
  7. بازی مداوم با گاز و کلاج: باید به آن سطح از مهارت برسید که بدون نیاز به ترمز مسیر را طی کنید. این بخش مهمترین بخش از کسب مهارت رانندگی است.

 

موتورها از نظر سیستم گاز، ترمز، کلاج، خاموش شدن یا نشدن در سرعت پایین، بالا بودن از سطح زمین، جرم و سنگینی، مرکز ثغل، اندازه چرخش فرمان، کندی یا سختی چرخش فرمان با یکدیگر تفاوت دارند. برای یادگیری برای افراد مبتدی توصیه می‌شود حتی الامکان با موتوری تمرین خود را آغاز کنند که راحت‌تر از همه موتورها باشد و سیستم فرمان و گاز خوب و سالمی داشته باشد و اصلا خاموش نکند (مگر به ندرت) و همچنین موتورسیکلت سنگینی نباشد تا قدرت مانور راکب را کم نکند.


الف - تمرین را چطور شروع کنیم؟   

در آموزشگاه موتورسیکلت مسیری وجود دارد که اگر می‌خواهید در امتحان خوب ورزیده شوید می‌بایست آن مسیر را مرتب و به خوبی طی کنید. پیشنهاد و ایده من برای کاربران تازه کار و غیرحرفه ای موتورسیکلت که تازه موتور خریده‌اند و به تازگی اقدام به شرکت در این کلاس‌ها نموده‌اند این است که در ابتدا وارد این مسیر نشوید و یک مسیر مستقیم در دور تا دور زمین آموزشگاه را انتخاب کنید و سعی کنید برای هر موتورسیکلت حداقل 10 دقیقه این مسیر را با «حداقل سرعت ممکن» و با «تمرین مکرر گاز، کلاج و ترمز» طی کنید تا به آن موتور آشنا شوید و سپس اقدام به طی مسیر ویژه امتحان نمایید.

ب - چطور به گاز و کلاج و ترمز مسلط شویم؟   

یک اصل مهم برای قبولی در آزمون گواهینامه موتورسیکلت این است که شما به خوبی بر گاز، کلاج و ترمز مسلط باشید و بتوانید از هر سه به طور دائمی استفاده کنید. در تمرین‌ها و امتحان عملی می‌بایست همواره گاز دهید و اصلا مجاز نیستید که خلاص برانید! در صورتی که گاز ندهید و بگذارید موتور با سرعت خودش حرکت کند (که به این کار اصطلاحا حرکت با دنده خلاص می‌گویند) مردود می‌شوید. لذا شما می‌بایست همواره مقدار کمی گاز را در حرکت موتور خود حفظ کنید.

برای تسلط به سیستم گاز باید نحوه کار موتور آشنا باشید. اگر شما گاز را در مقدار ثابتی نگه دارید و کم و یا زیاد نکنید دور موتور به صورت آرام زیاد می‌شود و سرعت موتور نیز بطور متناسب افزایش می‌یابد. لذا شما باید همواره در طول حرکت بطور دائمی گاز را کم و زیاد کنید تا مقدار سرعت‌تان در مقدار ثابتی پایدار باقی بماند. دقت کنید! شما باید همواره در طول مسیر مرتب گاز را زیاد و کم کنید. برای اینکه به این موضوع مسلط شوید باید خوب تمرین اولیه‌ای که در قسمت «الف» مطرح کردم را اجرا کنید.

برای درک نحوه استفاده از گاز و کلاج باید باید با ارتباط این دو آشنا باشید: 

 

گاز بدون گرفتن کلاج باعث می‌شود که موتور شما سرعت بگیرد.

گاز با مقداری کلاج باعث می‌شود موتور شما به سختی سرعت بگیرد ولی به موتور شما فشار وارد شود و آسیب ببیند.

گاز با گرفتن کامل کلاج هیچ تاثیری بر حرکت شما و عملکرد موتور ندارد.

کلاج بدون گاز باعث می‌شود فشار حرکت موتور برداشته شود(اگر کامل کلاج گرفته شود) یا کم گردد (اگر کمی کلاج گرفته شود)

کلاج بدون گاز باعث می‌شود افزایش سرعت موتور متوقف شود و رو به کم شدن کند.

کلاج بدون گاز باعث می‌شود گاز موتور بی تاثیر گردد.

 

همانطور که در موارد بالا مشاهده می‌کنید رابطه بین گاز و کلاج به خوبی مشخص است. لذا شما باید با درک این مفاهیم به تخصص زیر برسید:

  1. با نحوه گاز دادن کاملا مسلط باشید. بطور مرتب مقدار بسیار کمی گاز دهید و رها کنید. این روند را در هر ثانیه تکرار کنید. برای اینکه از این بابت حرفه‌ای شوید لازم است که تفاوت یک میلیمتر گردش بیشتر گاز را تشخیص دهید.  
  2. پس از اینکه اندکی گاز دادید و احساس کردید موتورتان دارد سرعت می گیرد کلاج را بگیرید. 
  3. در هنگام کلاج گرفتن روال دائمی گاز دادن را انجام دهید تا موتورتان خاموش نکند.
  4.  هنگام رها کردن کلاج باید روند گاز دادن دائمی و رها کردن آن را انجام دهید تا موتور خاموش نکند و متوقف نشود.
  5.  گرفتن گاز و رها کردن آن باید کسری از ثانیه انجام شود. معمولا کسانی که خیلی حرفه‌ای هستند در هر ثانیه این کار را حداقل دوبار تکرار می‌کنند.
  6. اگر جایی احساس کردید که سرعت‌تان بیشتر از حد شده است اندکی ترمز بگیرید (به یکباره ترمز نگیرید.)
  7. اگر به آرامی ترمز بگیرید می‌توانید بدون آنکه پایتان را بر روی زمین بگذارید روی موتور، متوقف باشید و نیازی به حرکت هم نداشته باشید (برای چند ثانیه). اما اگر یکباره ترمز بگیرید تعادلتان را از دست می‌دهید.
  8. گاز دادن و گرفتن کلاج را در دورها به خوبی یاد بگیرید. در «گردش دایره‌ای»، گاز دادن و کلاج گرفتن و در صورت لزوم ترمز گرفتن به تمرین زیادی نیاز دارد.
  9. همواره در حال تمرین، یک متر جلوتر از خود را ببینید و لاستیک جلویی را بر روی خط سفید مسیر تنظیم کنید.
  10. گاز دادن در دور (گردش دایره‌ای) به دلیل حرکت موتور و تمرکز ذهن برای حفظ تعادل و چرخش کار بسیار خطرناکی است و تنها کسانی از عهده آن بر می‌آیند که تمرین شماره 1 همین پاراگراف را با موفقیت انجام داده باشند. 
  11. در موتورهای طرح هوندا 125، بخشی وجود دارد که «ساسات» نامیده می‌شود. این بخش در هنگام خاموش کردن موتور نقش هوارسانی به موتور را بر عهده دارد. وقتی موتور خاموش کرد برای چند ثانیه، حالت آن را از رو به پایین به رو به بالا تغییر دهید و پس ده ثانیه به حالت اول برگردانید. ضمنا برای روشن شدن سریع موتور همزمان با هندل زدن، اندکی گاز را نیز بگیرید تا بلافاصله پس از روشن شدن، صدای گاز موتور را بشنوید.
  12. برای دنده عوض کردن باید ابتدا گاز دهیم و سپس دنده را عوض کنیم. این قاعده برای افزایش سرعت مد نظر است. همچنین برای تعویض دنده در سرعت های بالا کلاج را تا انتها فشار داده و دنده را عوض کرده و سپس بلافاصله بدون مکث کلاج را رها کنیم.

 


برای استعلام وضعیت گواهینامه با ارسال کدملی به سرشماره ۱۱۰۱۲۰۲۰۱۰  می‌توانید از آخرین وضعیت آن با خبر شوید ولی هزینه پیامک بر عهده خودتان می‌باشد.

از سامانه رهگیری مرسولات سازمانی با دادن کدملی هم می‌توانید وضعیت ارسال گواهینامه خودتان را پیگیری کنید.

از سایت پیشخوان و با ارائه کدملی و تلفن همراه و واریز مبلغ مربوطه هم می‌توانید وضعیت گواهینامه خود را استعلام کنید.

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
کافه مدیریت

بررسی مسائل مدیریت ایران
ای روح متلاشی
بر جانم چه افکندی؟

پیوندها