فساد نژاد ما، از بچه و پیر و جوانش پیداست
فساد نژاد ما از بچه و پیر و جوانش پیداست. همه مان ادای زندگی را در آورده ایم، کاشکی ادا بود، بزندگی دهن کجی کرده ایم! اگر چه الاغ چیزسرمان نمیشود و همیشه کلاه سرمان میرود، اما خودمان را باهوشترین مخلوق تصور می کنیم.
به نقل از اعتماد آنلاین؛
با سه میلیارد و چهارصد میلیون دلار چه چیزهایی میتوان ساخت؟
بزرگترین فسادهای مالی کشف شده در ایران
123
4
18000
94000
8000
4000
7000
2500
8000
9000
50000
99000
140000
---------+
442.627.000.000.000 میلیارد تومان یا 442.627 همت،
بخشی از اختلاسهای مالی در ایران است. فساد در ایران اگرچه براساس فرمایشات مقام رهبری سیستماتیک نیست؛
دو نکتهی آخر هم عرض بکنم. [نکتهی اوّل] راجع به فساد؛ در صحبتهای دوستان هم بود، بیرون هم شنفتم که میگویند. ببینید؛ نگاه من، دید من، این است که فساد در کشور سیستمی نشده. هر کس میگوید سیستمی است بیخود میگوید. فساد سیستمی یک چیز دیگر است. فساد سیستمی[1] در زمان حکومت طاغوت بود؛ سیستم به طور طبیعی فسادآور و فسادپرور بود، یعنی باید آدم میگشت تا آدم سالم در آن پیدا میکرد؛ امروز اینجوری نیست؛ البتّه فساد هست، فسادهای بدی هم هست، [امّا] موردی است و باید برخورد بشود. حالا اینکه شما میگویید بایستی شفّاف باشد، شفّافسازی [بشود] که من یادداشت کردم، نکتهی بسیار درست و خوبی است، این به جای خود محفوظ، منتها اینجور نیست که فساد، سیستمی باشد؛ فساد موردی است و این فسادهای موردی را میشود علاج کرد.
ولیکن بیشتر به مثابه یک بحران اجتماعی است. عوامل متعددی در شکلگیری فساد که بهتر بگوییم فساد ایرانی بعنوان بحران اجتماعی نقش ایفا میکند؛
الف) مکتب کارآمدی فساد و وقتی در همه جا اینگونه میشنویم؛ خدا پدر و مادرش رو بیامرزه دُرسته حسابی سر این پروژه پول خورد ولی لااقل یه کار خیر کرد!
ب) ترویج فرهنگ فساد در قالب آدم زرنگ بودن؛ تولد در ایران به نوعی وارد شدن در یک مسابقه است! مسابقهای که از همان ابتدا برای تهیه انواع مایحتاج مثل خرید نان و در صف ایستادنها، درس خواندن و شرکت برای کنکور و .... همه و همه کسی موفق تلقی میشود که زرنگ باشد! صف را رعایت نکند، مالیات را پرداخت نکند، تقلب کند و .... و در مقابل کسی که خلاف اینها را انجام دهد دست و پا چلفتی است!
ج) شکاف طبقاتی، تجملگرایی، چشم و هم چشمی و .... به رقابت برای کسب منفعت دامن میزند.
د) جا نماز آب کشیدن به راهی برای انواع و اقسام سواستفادههای مالی و غیر مالی در قالب تقدسمآبی تبدیل شده است.
هـ) وجود سرمایههای هنگفت همچون نفت و گاز و انواع معادن و بیماری هلندی
و) نظام اداری ناکارآمد
ز) قانونگریزی
ح) و....
خطبه 244 نهجالبلاغه بازگو کننده برخورد با امتیازخواهی توسط علی بن ابیطالب در مواجهه با درخواست برادرش عقیل بن ابیطالب است؛
به خدا سوگند عقیل را در نهایت بینوایى دیدم، از من خواست تا یک صاع از گندم شما مردم را به او ببخشم، در حالى که، فرزندانش را از شدت فقر آشفته موى و گردآلود با چهرهاى نیلین مىدیدم. چند بار نزد من آمد و خواهش خود مکرر کرد و من، همچنان، به او گوش مىدادم و او پنداشت که دینم را به او مىفروشم و شیوه خویش وا مىگذارم و از پى هواى او مىروم. پس پاره آهنى را در آتش گداختم و تا مگر عبرت گیرد، به تنش نزدیک کردم. عقیل همانند بیمارى ناله سر داد و بیم آن بود که از حرارتش بسوزد.
گفتم: اى عقیل نوحه گران در عزایت بگریند، آیا از حرارت آهنى که انسانى به بازیچه گداخته است مىنالى و مرا از آتشى که خداوند جبار به خشم خود افروخته بیمى نباشد؟ تو از این درد مىنالى و من از حرارت آتش ننالم؟
بر اساس گزارش شاخصهای سنجش فساد که توسط مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری تدوین گردیده است شاخصهای پیشنهادی برای سنجش فساد به شرح جدول ذیل میباشد؛
وقتی خُرد جامعه به دنبال حفظ ارزش پول خود میباشد و اندک درآمدش را به داراییهای دلاری، کریپتو، طلا و ... تبدیل میکند در کلان جامعه نیز نمیتوان چیزی متفاوت انتظار داشت.